Etter kristus
er 100 % gavefinanisert

Flere gaver = et større arbeid


Gi et fast beløp (trykk på lenken)
Du kan få skattefradrag for inntil kr 40 000,- i året.  

Gi med kort (trykk på lenken)

Gi med Vipps: 19421

Kontonummer: 9053 05 22333.
Merk betalingen med «Gave til Etter Kristus» 

Takkefravær - Trist fredag

Takkefravær - Trist fredag

"Ronald McDonald" by  Brian Tofte-Schumacher

"Ronald McDonald" by Brian Tofte-Schumacher

Så gjør vi så når vi drar visakort, tidlig en fredagsmorgen.

Thanksgiving var en dag da bøndene feiret og takket Gud for jordens grøde

Thanksgiving oppsto i den amerikanske sivilisasjonens krybbe. Mange av de europeiske emigrantene var protestanter som bare ett århundre tidligere hadde avskaffet de fleste av katolikkenes helligdager. Puritanerne gikk ekstra langt og noen mente til og med at selv ikke julen og påsken skulle være hellige. Thanksgiving oppsto som et substitutt for alt dette, en dag da bøndene feiret og takket Gud for jordens grøde. Var det uår ble festen erstattet med faste.

I dag er Thanksgiving noe så og si alle amerikanere holder på med, på ingen måte bare kristne. Familie og venner møtes til tradisjonsrik mat. Før man setter gaffelen i kalkunen holder man gjerne hender rundt bordet og forteller hva man har vært takknemlig for det siste året. 

Folkemengder som river, sliter og sloss seg imellom for få fatt på tilbudsvarene, som en haiflokk i feeding frenzy rundt hvalkadaveret

Amerikanere har alltid vært gode på parader. Også thanksgiving har sine parader og på slutten av disse kommer gjerne julenissen gående. Julen er like rundt hjørnet, og startskuddet går dagen derpå:  «Black Friday».

En eller annen gang på sekstitallet gjorde handelsstanden i USA denne dagen til startskuddet for julehandelen. De skiltet med store rabatter og andre lokkemidler. Det tok raskt av.

Med kassasuksessen kom også kaoset som igjen førte til at trafikkpoliti og taxisjåfører begynte å referere til dagen som «Black friday». Handelsnæringa forsøkte å få erstattet skjellsordet med «Big Friday», men termen hadde kommet for å bli. Videoklipp fra Black Friday viser folkemengder som river, sliter og sloss seg imellom for få fatt på tilbudsvarene, som en haiflokk i feeding frenzy rundt hvalkadaveret. 

Advent var aldri ment å være stress- og forbrukeruker

Det siste tiåret og vel så det har Norge omfavnet den ene etter den andre amerikanske festdagen: Den romantiske Valentines day, den uskyldig skumle Halloween og nå sist amerkanernes verste tradisjon, Black Friday. Den eneste am-trad. som ikke er importert er kanskje den fineste, nemlig Thanksgiving Den veier i det minste litt opp for Black Friday. 

Kanskje er det ikke så rart, det er vel stort sett handelsstanden som står for am-trad.-importen. En lusen kalkun eller to over disk er tydeligvis ikke fortjeneste nok til å kjøre i gang en skikkelig thanksgivingkampanje. Og bare tenk på konsekvensene om vi skulle finne på å bli fornøyd
med det vi allerede har.

Det er en tragedie at Black Friday nå har blitt inngangsporten til juletiden også i Norge. «Så gjør vi så når vi drar visakort, drar visakort, drar visakort, tidlig en fredagsmorgen.»  Advent var aldri ment å være stress- og forbrukeruker. Adventstid er fastetid, akkurat som før påske. Alltid faste før fest. Sånn er Kirkens puls. 

Advent er en tid for opprydding i hode og hjerte, slik at det faktisk er rom til en kongefødsel i vårt eget herberge

Noen ganger må vi øve oss i å avstå fra det vi har naturlig tilgang til, skriver den svenske psykoterapeuten og presten Owe Wikström. Når man en gang iblant forsaker det man normalt pleier å nyte, kan man lære selvbeherskelse, gleden ved å vente på noe og å forberede seg. 

Kirkeårets advent er en tid for ro. En tid for ettertanke og takknemlighet. En tid for opprydding i hode og hjerte, slik at det faktisk er rom til en kongefødsel i vårt eget herberge.

(Bearbeidet utgave, først publisert i Vårt Land 7. des 2014)

Analog ferie – digital avrusning

Analog ferie – digital avrusning

Eselet i meg

Eselet i meg

0