Etter kristus
er 100 % gavefinanisert

Flere gaver = et større arbeid


Gi et fast beløp (trykk på lenken)
Du kan få skattefradrag for inntil kr 40 000,- i året.  

Gi med kort (trykk på lenken)

Gi med Vipps: 19421

Kontonummer: 9053 05 22333.
Merk betalingen med «Gave til Etter Kristus» 

Analog ferie – digital avrusning

Analog ferie – digital avrusning

«Klarer du la være å sjekke Facebook i ferien?» spør Kristine Løwe i sin VG-bloggpost Hekta på nett, der hun forteller om den nye trenden med å reise på analog ferie: «Der andre alltid forsikrer seg om at hotellet har brukbart internett før de bestiller, leter de etter steder lengst mulig vekk fra en nettforbindelse – og beskriver det som en form for digital avrusning.»

Løwe viser videre til en artikkel fra Guardians søndagsavis, The Observer, der journalist Jemima Kiss forteller om hvordan hun«kicked my digital habit». Kiss og ektemannen dro sin analoge ferie temmelig langt. De dro på gårdsferie med obligatorisk avlevering av mobiltelefonen ved ankomst.

...en ukontrollerbar impuls til å sjekke e-post, Twitter eller Facebook. Vi er ikke noe bedre enn de som er hekta på spillemaskiner.

En av de første dagene på gården var Jemima ute på tur med ektemannen sin og sønnen på 2 år, da det fløy en ugle forbi. Ektemannen begynte å famle etter mobilen, fordi han umiddelbart hadde fått det for seg at et bilde av ugla måtte ut på Twitter. Kiss skriver videre: «Da jeg tok et avbrekk fra mitt påkoblede liv, kunne jeg føle hvordan besettelsen, den delte oppmerksomheten og multitaskingen har gjennomsyret min måte å leve på. ‘Early adopters’, de tunge teknologibrukerne som kaster seg over enhver ny dataenhet eller tjeneste, innrømmer ofte en ukontrollerbar impuls til å sjekke e-post, Twitter eller Facebook. Vi er ikke noe bedre enn de som er hekta på spillemaskiner.»

Kiss forteller også at enkelte fancy hoteller i USA nå har begynt å skryte av at de ikke har trådløst nett før hun går videre til å gi mye oppmerksomhet til tidligere Washington Post skribent, William Powers’ bok Hamlet’s BlackBerry: A Practical Philosophy for Building a Good Life in the Digital Age.

Powers skriver i boka: «The more we connect, the more our thoughts lean outward. [...] There’s a preoccupation with what’s going on ‘out there’ in the bustling otherworld, rather than ‘in here’ with yourself and those right around you. [...] In less-connected times, human beings were forced to shape their own interior sense of identity and worth.»

 
 
Henter vi bekreftelser også fra andre steder enn «likes» og kommentarer på nettet?

Setter vi av nok tid til å forme vår indre identitet? Henter vi bekreftelser også fra andre steder enn «likes» og kommentarer på nettet? Et tips: Sann indre bekreftelse kan hentes i Guds ord, det være seg i analog eller digital versjon. Ta for eksempel historien fra Jesu dåp, der Gud bekrefter Jesus som «min elskede» i det en due kommer ned fra himmelen (datidens digitale «tommelen opp»?). Merk: Bekreftelsen kom før Jesus hadde gjort noe som helst av offentlig virke. Du er også Guds elskede, helt uavhengig av hva du har gjort eller ei.

Sabbaten har svaret på digitalkaoset.

Jeg tror sabbaten, hviledagen, har potensial til å gjøre et stort comeback i dagens hastedigitale verden. Sabbaten har svaret på digitalkaoset. Undre meg på om ikke kirka bør begynne å løfte søndagen opp som den analoge ukedagen, dagen da vi legger bort alle virtuelle møteplasser og isteden legger oss i sælan for å skape fysiske møter med andre mennesker: Familie, kjente, ukjente og utstøtte.

Vi minner om vår online jesusdojo «Digital Detox», som begynner 7. februar. 

God jul! 

(Artikkelen ble første gang publisert på Verdidebatt.no, juni 2011)

Fransis av Assisi  av G.K. Chesterton

Fransis av Assisi av G.K. Chesterton

Takkefravær - Trist fredag

Takkefravær - Trist fredag

0