Faste, månedlige Operatio divina-samlinger
Aug
19
to Jun 8

Faste, månedlige Operatio divina-samlinger

Datoer høst 2019 / vår 2020:

19.08
09.09
14.10
11.11
09.12
13.01
10.02
09.03
13.04
11.05
08.06

Operatio divina er en metodikk som Etter Kristus har utviklet til bruk i små og store grupper, som en hjelp til å oversette bibelteksten til praksis her og nå. Vi leser en bibeltekst sammen, lever oss inn i tekstens handling hver for oss, er i dialog med teksten og Gud, før vi sammen idémyldrer oss fram til mulige ting vi kan gjøre og/eller slutte å gjøre, som en respons på tekstens budskap til oss. Så møtes vi én måned senere og forteller hverandre hvordan det har gått.

Samlingene er gratis.

***

Operatio divina er basert på bibellesemetoden Lectio divina, som har blitt praktisert gjennom århundrer i kirker og klostre og er en garantist mot skumlesing. Med sine fire etapper - lesingen, meditasjonen, bønnen og stillheten – dykker leseren ned og inn i teksten, og går i dialog med den og med Gud.

Men hva skjer så, når teksten er lest og meditert over? Hvor tar vi det derfra?

Hjelpen er å finne hos en munk som levde på 1100-tallet. Hugo av St.Viktor-klosteret er den første som skrev om Lectio divinas ulike stasjoner. Hos han fantes det nemlig en femte stasjon, som i forenklingens navn ble fjernet bare 50 år senere: Operatio – handlingen, det å svare på Guds tiltale i teksten. Nå tar vi operatio-stasjonen inn i igjen, og voilá: Operatio divina!

View Event →
The Ninefold Path – saligprisningene som veiviser for livet
Nov
8
7:00 PM19:00

The Ninefold Path – saligprisningene som veiviser for livet

NINE+BEATS+Facebook+share+graphic+HR-2.jpg

Etter Kristus fyller ti år, og feirer med fem arrangementer i løpet av tre dager.

Episode 1 (i samarbeid med United Oslo og Oslo sentrum Baptistkirke): The Ninefold Path – saligprisningene som veiviser for livet.

Gjennom kirkens første århundrer var Bergprekenen selve inngangsporten til og essensen av det kristne livet, både i teori og praksis. De siste tiårene har mange i kirken gjenoppdaget denne skatten, og har begynt å teste ut hvordan det kan arte seg når vi lever ut jesusordene i dag.

Så hvor begynner vi? Saligprisningene høres jo fantastiske ut, men kan lett kjennes som umulige krav og ofte ganske fjernt fra hverdagen der vi bor og jobber. Med konkrete praksiser og håndgripelig formidling tetter «The Ninefold Path» gapet mellom ideal og hverdag.

Mark Scandrette har i snart 20 år eksperimentert med konkret Jesus-etterfølgelse gjennom diverse jesusdojoer i San Francisco. Han har skrevet fem bøker som omhandler ulike sider av det å praktisere «The way of jesus». De siste årene har han vært med å utvikle The Ninefold Path, et gruppeopplegg med undervisning og praksiser knyttet til de ni saligprisningene.

newbranch_markscandrette4.jpg

Program for kvelden:

– Del 1: Foredrag ved Mark Scandrette

– Kort pause

– Del 2: Panelsamtale: Den nifoldige vei – hvordan kan den se ut i Norge? I tillegg til Mark Scandrette består panelet av: Lisa Scandrette (medstifter av ReImagine og medforfatter av Belonging & Becoming: Creating A Thriving Family Culture). Stig-Øyvind Blystad (politisk rådgiver, sitter i lederskapet i United Oslo) og Fredrik Krunenes (pastor i Oslo Sentrum Baptistkirke, leder av Ungkloster). Samtalen blir ledet av Ruth Skree (leder i OMG-Kirken, lederutviklingskonsulent i NLM ung)

Både foredraget og panelsamtalen vil foregå på engelsk.

GRATIS INNGANG

View Event →
Akademisk lunsj: Hva skal til for at en praktisk respons på en bibeltekst skal oppleves meningsfull?
Nov
9
12:00 PM12:00

Akademisk lunsj: Hva skal til for at en praktisk respons på en bibeltekst skal oppleves meningsfull?

Etter Kristus fyller ti år, og feirer med fem arrangementer i løpet av tre dager. Episode 2:

Akademisk lunsj: Foredrag ved Eirik Soldal (med påfølgende samtale).

71516830_10156324055542657_1750393185382694912_o.jpg

Eirik Soldal, pastor ved Bjølsen Misjonskirke, holder foredraget «Hva skal til for at en praktisk respons på en bibeltekst skal oppleves meningsfull?» Dette spørsmålet var utgangspunktet for mastergradsoppgaven han i vår fullførte, da han over noen uker fulgte en bibelgruppe som gjennomførte fire operatio divina-samlinger.

«Vi kan ikke analysere og beregne oss fram til en forestilling om Kristus. Vi må stille oss overfor ham med hele vårt sinn åpent. Vi må blant annet altså øve oss i å se. For en hel del av oss betyr dette en fullstendig omlegging av vårt bibelstudium», skrev Edin Løvås i boken «Kanskje dette er veien?» fra 1950. Ikke lenge etter presenterte han «jesusmeditasjonen», der en alene eller i grupper leste og mediterte over en jesustekst, før en gikk over til bønn – med og uten ord. Likhetene til den mer enn 1000 år gamle lesemetoden «lectio divina» er påfallende – så store at vi mistenker unge Herr Løvås for å bare endret navne, for ikke å bli beskyldt for snikkatolisering i en tid som var alt annet enn økumenisk.

I Etter Kristus har videreutviklet dagens lectio divina – det vil si, vi har skrudd tiden 1000 år tilbake, og har lagt inn igjen et element som var en del av lectio divina i år 1050: «Hvordan kan vi praktisk repondere på teksten i tiden fremover». Og dermed var «operatio divina» født, en praksis vi gjennomfører hver måned i Sub Church, og som stadig flere menigheter er i ferd med å teste ut. Operatio divina er en jesusmeditasjon for vår tid.

I etterkant av foredraget vil det bli en ledet samtale med Soldal og flere.

 

Sted: Sub Church / Sub Scene, Rosenkrantzgate 17.
Tid: 12.00–13.15
Arrangører: Etter Kristus og Sub Church

 

View Event →
Mini-jesusdojo med Mark Scandrette
Nov
9
2:00 PM14:00

Mini-jesusdojo med Mark Scandrette

Etter Kristus fyller ti år, og feirer med fem arrangementer i løpet av tre dager. Episode 3: Mini-jesusdojo med Mark Scandrette

newbranch_markscandrette4.jpg

I forbindelse med 10-årsjubileet er Mark og Lisa Scandrette på besøk i Oslo – naturligvis – det var hos dem, i San Francisco, det hele begynte, da Gunhild og Stian bodde i blomsterbyen i 2008, og tilfeldigvis dumpet borti et lite fellesskap – ReImagine – som hold på med noe de kalte jesusdojo.

Mark Scandrette har i snart 20 år eksperimentert med konkret Jesus-etterfølgelse gjennom diverse jesusdojoer. Han har skrevet fem bøker som omhandler ulike sider av det å praktisere «The way of jesus». De siste årene har han vært med å utvikle The Ninefold Path, et gruppeopplegg med undervisning og praksiser knyttet til de ni saligprisningene.

Denne lørdagen vil han lede oss gjennom ulike øvelser fra flere jesusdojoer han har gjennomført tidligere.

View Event →
Slippfest for «Veiarbeid, å følge Jesus – ett eksperiment av gangen»
Nov
9
8:00 PM20:00

Slippfest for «Veiarbeid, å følge Jesus – ett eksperiment av gangen»

Etter Kristus fyller ti år, og feirer med fem arrangementer i løpet av tre dager.
Episode 4: Slippfest for Veiarbeid, å følge Jesus – ett eksperiment av gangen
av Erik Aarmo, Vegard Holm og Stian Kilde Aarebrot.

Fest, enkel servering, åpen kafé, gjester og musikalske innslag.

Hva passer vel bedre enn å utgi en bok når man fyller 10 år? Dette er boken for alle som har lyst å teste ut hvordan det å la seg inspirere av Jesus kan se ut i praksis.

veiarbeid_rev_1.jpg

«Du blir det du gjør» sier både gammel klostervisdom og moderne hjerneforskning. I boken Kunsten å forme livet – plastisk teologi (2018) slo Stian Kilde Aarebrot fast at ingenting former oss mer enn handlingene våre. Veiarbeid er en praktisk innføring i plastisk teologi –hvordan får din gudstro konkrete konsekvenser i hverdagen? Praksisnettverket Etter Kristus har siden 2009 arrangert såkalte jesusdojoer, der deltagerne lager og gjennomfører eksperimenter inspirert av noe Jesus sa eller gjorde. I boken kan du lese om hva en jesusdojo er, hva den består av og hvordan du utformer et godt eksperiment.

Boken byr også på fem personlige eksperimentfortellinger av artist Maria Solheim, programleder Jan Erik Larssen, prest Ingrid Nyhus, pastor Fredrik Krunenes og forfatter Linda Therese Utstøl.

Stian Kilde Aarebrot er forfatter, prest og leder av Etter Kristus. Erik Ravnås Aarmo er lektor og tidligere prosjektleder for «jesusdojo for ungdom». Vegard Holm er stipendiat ved MF, tidligere leder i KRIK, og forfatter av «På sporet av noe ekte» (2013).

Sted: Sub Church / Sub Scene, Rosenkrantzgate 17

Tid: 20.00–22.00

View Event →
 Etter Kristus' jubileumsgudstjeneste med Mark Scandrette
Nov
10
4:00 PM16:00

Etter Kristus' jubileumsgudstjeneste med Mark Scandrette

Etter Kristus fyller ti år, og feirer med fem arrangementer i løpet av tre dager. Episode 5: Jubileumsgudstjeneste.

Etter Kristus (under navnet Substans) arrangerte sin første jesusdojo i 2009 i Sub Church, og var et Sub Church-arbeid de første to årene, før det ble bestemt at det skulle være et frittstående arbeid.

Gjennom alle disse årene har E.Kr. og Sub Church samarbeidet om diverse arbeid. Nå for tiden har vi morgenbønn sammen hver torsdag, og den andre mandagen i måneden har vi operatio divina-samlinger. Det er derfor helt naturlig og på sin plass at vi feirer 10 år sammen med en jubileumsgudstjeneste i Sub Church.

Mark Scandrette taler. Scandrette har i snart 20 år eksperimentert med konkret Jesus-etterfølgelse gjennom diverse jesusdojoer i San Francisco. Han har skrevet fem bøker som omhandler ulike sider av det å praktisere «The way of jesus».

Stian Kilde Aarebrot – prest, forfatter, leder av Etter Kristus og barneklubbleder i Sub Church, leder gudstjenesten.

Sted: Sub Church, Rosenkrantzgate 17.

Tid: Søndag 10. Nov kl 16.00–18.00

View Event →

Seminardag: Radikal tro, radikalt liv
Sep
14
12:00 AM00:00

Seminardag: Radikal tro, radikalt liv

Velkommen til en dag der vi setter fokus på å forme livet etter Bergprekenens budskap!

Oslo Sentrum Baptistkirke i samarbeid med Luther Forlag og Etter Kristus inviterer til seminardag lørdag 14. september i Hausmanns gate 22.

radikal.jpg

Oskar Skarsaune, forfatter og professor i kirkehistorie, vil ha et foredrag om hvordan Bergprekenen kan leves ut i dag. Skarsaune skrev i 2018 boken “Etterlyst: Bergprekenens Jesus”.

Stian Kilde Aarebrot, forfatter, prest og leder av Etter Kristus, vil ha et foredrag om “Kunsten å forme livet”. Aarebrot skrev boken med samme navn i 2018.

Det vil også bli en panelsamtale og mulighet for å prøve å praktisere noe av det vi har lært. Mer informasjon om dette kommer!

Vi starter kl 12:00, og avslutter ca kl 16:30. Detaljert program kommer!

--

Pris: 200,-, 150,- eller 100,- (betal det du kan).

Mat: Det blir servering av kaffe/te og snacks, men ingen lunsj-servering. Ta med matpakke eller benytt deg av områdets mangfoldige tilbud!

Det vil bli mulighet for å kjøpe bøker på arrangementet.

--

Spørsmål om arrangementet? Kontakt Fredrik Krunenes på 905 25 615

View Event →
Faste, månedlige Operatio divina-samlinger
Jan
14
to Jun 10

Faste, månedlige Operatio divina-samlinger

Operatio divina er en metodikk som Etter Kristus har utviklet til bruk i små og store grupper, som en hjelp til å oversette bibelteksten til praksis her og nå. Vi leser en bibeltekst sammen, lever oss inn i tekstens handling hver for oss, er i dialog med teksten og Gud, før vi sammen idémyldrer oss fram til mulige ting vi kan gjøre og/eller slutte å gjøre, som en respons på tekstens budskap til oss. Så møtes vi én måned senere og forteller hverandre hvordan det har gått.

Samlingene er gratis.

***

Operatio divina er basert på bibellesemetoden Lectio divina, som har blitt praktisert gjennom århundrer i kirker og klostre og er en garantist mot skumlesing. Med sine fire etapper - lesingen, meditasjonen, bønnen og stillheten – dykker leseren ned og inn i teksten, og går i dialog med den og med Gud.

Men hva skjer så, når teksten er lest og meditert over? Hvor tar vi det derfra?

Hjelpen er å finne hos en munk som levde på 1100-tallet. Hugo av St.Viktor-klosteret er den første som skrev om Lectio divinas ulike stasjoner. Hos han fantes det nemlig en femte stasjon, som i forenklingens navn ble fjernet bare 50 år senere: Operatio – handlingen, det å svare på Guds tiltale i teksten. Nå tar vi operatio-stasjonen inn i igjen, og voilá: Operatio divina!

Datoer våren 2019:

14.01
11.02
11.03
08.04
13.05
10.06

View Event →
Ukentlig morgenbønn med frokost
Jan
3
to Jun 20

Ukentlig morgenbønn med frokost

Sammen med menigheten Sub Church arrangerer vi ukentlig morgenbønn med påfølgende frokost. 

Bønnen innledes med ti minutter stillhet og videre følger en enkel tidebønn/laudes. I tidebønnen ber vi vekselsbønn fra salmenes bok, noen skrevne bønner leses og noen frie bønner kan bes. 

Etterpå er du velkommen til å bli igjen å spise frokost - ta med et bidrag til felles frokost, et pålegg/juice/etc. Vi stiller med brød, smør og kaffe.

Tid: Torsdager kl 07.30
Sted: Sub Church, Rosenkrantzgate 17, Oslo
Facebookgruppe

View Event →
Jesusdojo: Tid for advent – ta ventetiden tilbake!
Nov
19
7:00 PM19:00

Jesusdojo: Tid for advent – ta ventetiden tilbake!

Desember er blitt en førjulsfest med mengder av julekonserter, juleavslutninger og julebord. Men går vi glipp av noe når vi har mistet ventetiden av syne. Hva er egentlig adventstiden og hva er den til for?

Denne jesusdojoen om advent handler om å utforske det som tradisjonelt har vært kirkens lille fastetid. Er det mulig å roe ned og skape rom for forventning for det som julefesten egentlig handler om; feiringen av han som kom og ble menneske iblant oss og som skal komme igjen?

Bilde: Advent Conspiracy (Sjekk ut prosjekt og bok! )

Bilde: Advent Conspiracy (Sjekk ut prosjekt og bok!)

I løpet av fem mandager før jul vil vi lære mer om hva advent er til for og hvordan vi kan forberede oss på julen, gjennom gode daglige praksiser. Siden det er ingen fest uten faste vil vi dermed også prøve oss på enkle fastepraksiser. 

Jesusdojoen blir ledet av Ruth Burch Skree.

Tid: Mandager, 19. nov.–17.des., kl. 18.30–21.30.
Sted: Oslo, Lille Camino kafé ved Storsalen menighet, Staffeldtsgate 4.
Pris: 300–500–700 kr. Betal det du mener passer ditt inntektsnivå. (Betales på Vipps på første samling).
Påmelding: ruth@skree.org

View Event →
Sandnes: Operatio divina - fra bibeltekst til praksis
Oct
31
7:30 PM19:30

Sandnes: Operatio divina - fra bibeltekst til praksis

Etter Kristus og Bymenigheten Sandnes arrangerer «Operatio divina» over tre samlinger.

Operatio divina er en metodikk som Etter Kristus har utviklet til bruk i små grupper, som en hjelp til å oversette bibelteksten til praksis her og nå. Metodikken bygger på bibellesemetoden Lectio divina, som har blitt utviklet og praktisert gjennom århundrer i klosterbevegelsen. Med sine fire «stasjoner» – lesingen av teksten, meditasjonen over teksten, bønnen som respons på møtet med teksten, og stillheten for å la alt synke inn – dykker leseren ned og inn i teksten, og går i dialog med den og med Gud. For nesten 1000 år siden fantes enda en etappe: Operatio, handlingen, det å svare på Guds tiltale i teksten. Denne stasjonen ble fjernet etter kort tid, visstnok for å forenkle og fordi handling tross alt var en selvfølge. 1000 år senere henter vi stasjonen tilbake, så vi kan få den nødvendige hjelpen til å høre og så gjøre, som Jesus løftet frem som den ideelle bevegelsen. 

Vi vil sammen komme frem til praksiser den enkelte skal teste ut mellom samlingene, som en respons på teksten vi har jobbet med, og som er tilpasset den enkeltes hverdag og situasjon.

Samlingene ledes av Erik A. R. Aarmo. 

Tid: Tre onsdager, 31. oktober., 7., og 14. november, kl. 19.30-21.30
Sted: Lundegeilen 18, ByMenigheten Sandnes
Pris: GRATIS
Påmelding: ea@etterkristus.no

View Event →
Hva gjør kirken når viser seg at det ikke er bare bare å «bare tro»?
Oct
23
9:00 AM09:00

Hva gjør kirken når viser seg at det ikke er bare bare å «bare tro»?

Velkommen til foredrag og panelsamtale, i forbindelse med lanseringen av boken «Kunsten å forme livet – plastisk teoligi».

Moderne hjerneforskning viser at handlingene våre preger tenkningen vår i langt større grad enn motsatt, og bekrefter dermed hva kirkens tipp-tipp-oldemødre og -fedre egentlig til alle tider har visst og praktisert: Vi former vanene, så former vanene oss.

Dessverre har kirken kjørt seg fast i et spor, der tenke-troen har fått prege kirkelivet. Velmenende kristne sier gjerne til sin ikke-troende venn «det er bare å tro. Du trenger ikke å gjøre noen ting». Som om det skulle gjøre alt så meget lettere. Men i vårt sekulariserte land er det ikke lenger bare bare å «bare tro». Så hva gjør vi da?

Det er et paradigmeskifte på gang i kirken, godt hjulpet av en sterk trend i akademia, der handlingen, praksisen og de gode vanene har fått sin renessanse. «Kunsten å forme livet – plastisk teologi», av Stian Kilde Aarebrot, er den første norske boka som tar for seg denne tematikken.

I tre år har Aarebrot dykket ned i forskning og litteratur om nevrologi, viljestyrke og vaner, som forsøker å svare på hvordan mennesker kan forandre seg selv og verden. Nevrologien gir håp til en kirke som famler etter grepene som kan snu negative trender. Men det fordrer en kirke som våger å løfte frem og børste støv av praksiselementet i troen, i alt fra trosopplæringen til voksne kristnes hverdag og helligdag.

I panelet sitter:

Sr. Anne Bente Hadland – priorinne vedKatarinahjemmet Oslo

Atle Ottesen Søvik – professor i systematisk teologi ved MF vitenskapelig høyskole

Linn Sæbø Rystad – stipendiat i praktisk teologi ved MF vitenskapelig høyskole. Skriver en avhandling om hvordan barn responderer på preken.

Foredrag og samtale er ferdig ca. kl. 10.00. Det blir boksalg og signering i etterkant av samtalen.

***

https://www.aarebrot.com/bok/kunsten-forme-livet-plastisk-teologi

«En særdeles god blanding av humor, visdom, hjerneforskning og teologi!» Atle Ottesen Søvik, professor i systematisk teologi, MF.

«For en bok! Denne skal leses flere ganger. Utrolig mange gode formuleringer, perspektiver og sitater. Jeg har understreket halve boka!» Sunniva Gylver, prest og forfatter.

«Jeg har lest en del bøker om viljestyrke og vaner, men de er ofte retningsløse, fordi forfatteren ikke vil mene noe om hva man skal bruke kunnskapen til, ut over banale ting som å spise mindre sjokolade. Aarebrot vil bruke det til å bygge et godt kristent liv. Jeg liker det konkrete og ambisiøse her. Det gjør kunnskapen mer relevant, selv om jeg ikke vil bruke det til det samme.» Bjørn Stærk, forfatter.

View Event →
Slippfest for «Kunsten å forme livet – plastisk teologi»
Oct
22
7:00 PM19:00

Slippfest for «Kunsten å forme livet – plastisk teologi»

Omslagsdesign: Minsk.

Omslagsdesign: Minsk.

Velkommen til fest i anledning lansering av boken «Kunsten å forme livet – plastisk teologi» (Luther forlag), fjerde bok av Stian Kilde Aarebrot.

Foruten høytlesning fra boka og et ørlite svært uhøytidelig bokbad med Aarebrot, kommer et knippe forfattere og skribenter for å lese egne tekster over temaet «Kjære vane!». Disse er: 

Oda Rygh – samfunnsviter, forfatter og skribent, hvis tekster stadig er å finne i diverse aviser og magasiner. Hun ga ut boken Når livet er kjipt – en håndbok for unge folk (Humanist forlag) i 2015. 

Thomas Espevik – forfatter, som debuterte med boken Hva ville Johannes gjort? (Flamme forlag, 2017). Han jobber til daglig som redaktør i Bokvennen Litterær Avis og var med å starte litteraturtidsskriftet Kamilla. 

Ava Freddy kaster musikalsk glans over kvelden. Ava Freddy, aka Åse Ava Fredheim, er låtskriver, musiker og musikkprodusent. Hun ga ut debutplaten Appily Ever After på Pretty Young Thing i 2017. 

En særdeles god blanding av humor, visdom, hjerneforskning og teologi!
— Atle Ottesen Søvik, professor i systematisk teologi, MF. 

Dessuten lover DJ Aarebrot en tematung spilleliste. 

Litt mer info om Kunsten å forme livet (fra baksidetekst): Hvorfor er det så vanskelig å omsette gode intensjoner til gode vaner? Nyttårsforsetter kommer og går, år etter år. Selvhjelpslitteraturen lanserer stadig nye modeller for hvordan du, kjære leser, kan få et nytt og bedre liv. De fleste av oss faller likevel raskt tilbake i gamle mønstre. Det er noe i oss som stritter imot. De siste tiårenes hjerneforskning har gjort store framskritt med å kartlegge hva som skjer nevrologisk når vi skal etablere nye vaner, hvorfor vi er så påvirkelige og hvorfor det er så vanskelig å endre dårlige vaner. Dette er spørsmål som kirken til alle tider har vært opptatt av. Med eksempler fra hverdagen og populærkulturen kombinerer Stian Kilde Aarebrot moderne hjerneforskning med gammel klostervisdom, for å vise leseren hvordan vi formes av tiden vi lever i, og hva som må til for at du kan forme livet ditt. Du kan forandre verden gjennom gode vaner og menneskene rundt deg. 

Stian Kilde Aarebrot er teolog, prest i stiftelsen Areopagos og leder for Etter Kristus, et nettverk for kristen trospraksis, som han grunnla i 2009. Kunsten å forme livet er hans fjerde bok. 

***

https://www.aarebrot.com/bok/kunsten-forme-livet-plastisk-teologi
«Jeg har lest en del bøker om viljestyrke og vaner, men de er ofte retningsløse, fordi forfatteren ikke vil mene noe om hva man skal bruke kunnskapen til, ut over banale ting som å spise mindre sjokolade. Aarebrot vil bruke det til å bygge et godt kristent liv. Jeg liker det konkrete og ambisiøse her. Det gjør kunnskapen mer relevant, selv om jeg ikke vil bruke det til det samme.» Bjørn Stærk, forfatter

For en bok! Denne skal leses flere ganger. Utrolig mange gode formuleringer, perspektiver og sitater. Jeg har understreket halve boka!
— Sunniva Gylver, prest og forfatter.
View Event →
Premiere: Faste, månedlige Operatio divina-samlinger
Oct
8
7:00 PM19:00

Premiere: Faste, månedlige Operatio divina-samlinger

Operatio divina er en metodikk som Etter Kristus har utviklet til bruk i små og store grupper, som en hjelp til å oversette bibelteksten til praksis her og nå.  Vi leser en bibeltekst sammen, lever oss inn i tekstens handling hver for oss, er i dialog med teksten og Gud, før vi sammen idémyldrer oss fram til mulige ting vi kan gjøre og/eller slutte å gjøre, som en respons på tekstens budskap til oss. Så møtes vi én måned senere og forteller hverandre hvordan det har gått.

Samlingene er gratis.

***

Kan bøker faktisk forandre verden? spør Montage opprørslederen Faber i fremtidsromanen Farenheit 451. Ja, svarer Faber, men når tre betingelser blir møtt: At det en leser har kvalitet, at en har tid nok til å fordøye budskapet, og det aller viktigste: At en handler på basis at det en har lært. Bibellesemetoden Lectio divina har blitt praktisert gjennom århundrer i kirker og klostre og er en garantist mot skumlesing. Med sine fire etapper - lesingen, meditasjonen, bønnen og stillheten – dykker leseren ned og inn i teksten, og går i dialog med den og med Gud.

Men hva skjer så, når teksten er lest og meditert over? Hvor tar vi det derfra? Det å overføre budskapet til praksis er ikke noe som bare kommer helt av seg selv. Jesusmeditasjonens far, Edin Løvås, stusset selv over hvorfor det viste seg så vanskelig å omsette erfaringene fra jesusmeditasjonen til konkret handling.

Hjelpen er å finne hos en munk som levde på 1100-tallet. Hugo av St.Viktor-klosteret er den første som skrev om Operatio divinas ulike stasjoner, og hos han fantes det en stasjon som ble fjernet bare 50 år senere: Operatio, handlingen, det å svare på Guds tiltale i teksten. Nå tar vi operatio-stasjonen inn i ligningen igjen, og voilá: Operatio divina!

View Event →
Operatio divina - fra bibeltekst til praksis
Sep
6
12:15 PM12:15

Operatio divina - fra bibeltekst til praksis

MF og Etter Kristus arrangerer «Operatio divina» over tre samlinger på MF.

RCMLectioDivina-770x439_c.jpg

Operatio divina er en metodikk som Etter Kristus har utviklet til bruk i små grupper, som en hjelp til å oversette bibelteksten til praksis her og nå. Metodikken bygger på bibellesemetoden Lectio divina, som har blitt utviklet og praktisert gjennom århundrer i klosterbevegelsen. Med sine fire «stasjoner» – lesingen av teksten, meditasjonen over teksten, bønnen som respons på møtet med teksten, og stillheten for å la alt synke inn – dykker leseren ned og inn i teksten, og går i dialog med den og med Gud. For nesten 1000 år siden fantes enda en etappe: Operatio, handlingen, det å svare på Guds tiltale i teksten. Denne stasjonen ble fjernet etter kort tid, visstnok for å forenkle og fordi handling tross alt var en selvfølge. 1000 år senere henter vi stasjonen tilbake, så vi kan få den nødvendige hjelpen til å høre og så gjøre, som Jesus løftet frem som den ideelle bevegelsen.

Vi vil sammen komme frem til praksiser den enkelte skal teste ut mellom samlingene, som en respons på teksten vi har jobbet med, og som er tilpasset den enkeltes hverdag og situasjon.

Samlingene ledes av Stian Kilde Aarebrot, som er leder av Etter Kristus.

Tid: Tre torsdager, 6., 13. og 27. september kl. 12.15 – 14.00
Sted: Menighetsfakultetet, Gydas vei 4. (Rom gir vi beskjed om via e-post senere)
Pris: GRATIS
Påmelding: sa@etterkristus.no

PS: ÅPENTR FOR ALLE - OGSÅ DE SOM IKKE ER MF-STUDENTER

View Event →
Operatio divina
Apr
12
6:00 PM18:00

Operatio divina

Lectio divina – den gudommelige lesningen av Bibelen, metoden som har blitt utviklet siden omtrent kirkens start, hadde på 1100-tallet en «stasjon», som bare noen tiår senere ble tatt ut, nemlig «operatio». 

I dag består lectio divina av 1: lesningen – lectio – det å lese en tekst sakte, flere ganger. 2: Mediteringen – meditatio – det å leve seg inn i teksten, tygge drøv på den. 3: Bønnen – oratio – som en respons på inntrykkene teksten har gitt. 4: Stillheten – kontemplatio – å la sinnet falle til ro, og la det hele bli plantet i god jord.

Stasjonen som ble utelatt i 1150, fordi man ville forenkle og fordi den uansett var en selvfølge (den gangen), var handlingen – operatio.

På denne jesusdojoen tester vi ut et opplegg der operatio tas tilbake. Det vil si at vi:

1: Leser bibelteksten flere ganger. 2: Bruker tid for oss selv til å leve oss inn i teksten, identifisere oss med karakterer, smake og lukte omgivelsene i teksten. 3: Ber til Jesus sammen, takker for «budskapene» vi har mottatt, og ber om at DHÅ viser oss hva og hvordan vi kan respondere med praksis. 4: Bruker tid, først litt alene, så sammen, der vi klekker ut praksiseksperimenter for den kommende uken. 5: Faller til ro og blir stille. 

Fordi dette er en pilot av en jesusdojo har vi satt taket til maks 10 deltagere. 

Sted: Areopagos og Oslo første baptistkirke
Tid: 4 torsdager fra og med 12. april, kl. 18.00 - 21.00
Påmelding: sa@etterkristus.no

 

View Event →
Dissonans (Sandnes)
Apr
5
6:00 PM18:00

Dissonans (Sandnes)

Vi dykker ned i gapet mellom ideal og virkelighet, og tar fatt på den livslange tettejobben, sammen med hverandre og Han som sier: «Se, jeg gjør alle ting nye!

«Dissonans» er vår lengstlevende Jesus-dojo, men i ny innpakning og med nytt navn. Tidligere het den «Sannhetseksperimenter».

Siden eldgamle tider har mennesker med en åndelig søken forsøkt å disiplinere kropp og sinn for å overgi seg selv til noe større enn seg selv. Paulus sammenlignet ofte livet som kristen med idrettsmannens, hvor en må tvinge kroppen til å lystre for nå målet og få seierskransen som aldri visner. Dette er selvdisiplinens nøkkel: Ved øvelse kan man gjennomføre ting man aldri ville klart bare ved å prøve, som for eksempel et maratonløp.

På «Dissonans» skal hjelpe hverandre til selvransakelse, til å finne en retning for livet som samsvarer med våre gaver/talenter og indre drivkrefter, og til å gjennomføre 40 dager (som samsvarer med fastetiden) med eksperimenter som tar tak i gapet mellom våre idealer og vår virkelighet. Jesusdojoen vil bli ledet av Erik Aarmo.

 

View Event →
Stillhet og tillit (Drammen)
Feb
14
to Mar 14

Stillhet og tillit (Drammen)

Etter Kristus setter opp jesusdojo i Drammen, i samarbeid med Metodistkirken og Strømsgodset menighet. 

Jesusdojoen er først og fremst en innføring og øvelse i sentrerende bønn. Det vil også bli undervisning og samtale rundt beslektede temaer. I løpet av jesusdojoen vil ulike gjester undervise om stillhet og kontemplativ bønn. De som kommer for å undervise og lede inn i sentrerende bønn er: Tore Laugerud (Areopagos - leder sentrerende bønn i Nordstrand menighet). Hilde Sanden Bjønnes (retreatleder og forfatter av «Bakenfor ord og tanke»). Ola Westad (retreatleder, med masteroppgave om kontemplativ bønn). Stian Kilde Aarebrot (leder av Etter Kristus). 

Tore Laugerud praktiserer sentrerende bønn (Screenshot fra video av Jens Emil Asp)

Tore Laugerud praktiserer sentrerende bønn (Screenshot fra video av Jens Emil Asp)

Praksis, både på samlingene og daglig hver for seg, er sentrerende bønn.

Alle deltagere får boken «Bakenfor ord og tanke» av Hildes Sanden Bjønnes (inkl i deltageravgiften), som også blir leselekse og utgangspunkt for samtaler i grupper underveis.

Sted: Metodistkirken, Drammen. Tordenskioldsgate 102
Tid: Fem onsdager, 14. feb - 14. mars, kl 18.00 - 20.30
Pris: 400 - 700 - 1 000 kr (du betaler det du mener passer ditt inntektsnivå). Prisen inkluderer  boken «Bakenfor ord og tanke» av Hilde Sanden Bjønnes
Påmelding: Send navn og mobilnummer til sa@etterkristus.no

Hvis dere vender om
og holder dere i ro,
skal dere bli frelst.
I stillhet og tillit skal deres styrke være.
— Jes 30,15
View Event →
Seminar: En introduksjon til jesusdojo (MF, Oslo)
Feb
6
12:15 AM00:15

Seminar: En introduksjon til jesusdojo (MF, Oslo)

Foto: Erlend Berge

Foto: Erlend Berge

Å følge Jesus? - «Ja, tenke det; ønske det, ville det med; - men gjøre det! Nei; det skjønner jeg ikke!»

Etter Kristus har siden 2009 brukt jesusdojo som et verktøy for å hjelpe folk til å ta vågale skritt i Jesu fotspor. Dojo er det japanske navnet på kampsportgymsalen, og betyr direkte oversatt stedet for veien. Skal man øve seg i konkret jesusettefølgelse er man nødt til å ta blikket opp fra lesepulten og ta turen til gymsalen. En Jesusdojo er trening og refleksjon i fellesskap, eksperimenter, prøving og feiling, der målet er å finne ut av hvordan det arter seg å følge Jesus i dag. 

Seminaret holdes av Stian Kilde Aarebrot, areopagosprest, forfatter og leder av Etter Kristus, og er et samarbeid med studentprestene på MF.

 Sted: MF - Åpent for alle, også folk som ikke går på MF. 
 

View Event →
Digital avrusning (Marita Ung, Oslo)
Jan
17
to Jan 24

Digital avrusning (Marita Ung, Oslo)

Se for deg at du befinner deg i et gigantisk rom, et rom så stort at det er plass til én milliard mennesker der. Allikevel er rommet designet så briljant at hvem som helst, når som helst, fra hvor som helst, kan prikke deg på skuldra. Noen spør deg om et eller annet og forventer et raskt svar. Andre vil selge deg noe. Noen vil vise deg et bilde de akkurat har tatt, eller fortelle at de skal spise fersk fisk til middag, mens andre igjen ber deg se et videoklipp eller lese en artikkel.


Én ting har de alle til felles: De vil ha litt av tiden din, litt av oppmerksomheten din. Velkommen til den digitale verden.

Denne jesusdojoen er kun for Marita Ung

View Event →
Avlyst: Penga eller livet
Apr
24
to May 29

Avlyst: Penga eller livet

Dessverre måtte vi avlyse denne jesusdojoen, da interessen har vært for laber. Vi satser på nytt om ikke altfor lenge. Mvh Stian Kilde Aarebrot - daglig leder i Etter Kristus. 

Hva er poenget med å samle stabler med plater som ikke blir spilt, ha skapet fullt av klær du nesten aldri bruker, og ha luksusbil i garasjen, alt kjøpt i et fåfengt forsøk i å oppnå en glede, som forsvinner like fort som den kom? Og hva er vitsen med å etterlate seg masse penger til sine arvinger, som om det kunne kjøpe dem lykke, når du med den samme rikdommen kan utrette så mye godt i en verden som lider?

Litt forenklet kan man si at folk flest havner i én av to grøfter: Enten er du av den rause, spandable sorten, og da er sannsynligheten stor for at du samtidig ikke har stålkontroll på pengebruken din. Eller så er du en av de som virkelig har god oversikt over inntekter og utgifter, og som gjerne har alt på plass i forhold til sparing, nedbetaling og diverse forsikringer, men da er sjansen omtrent like stor for at du helst lar spanderbuksene ligge pent brettet med tellekant i skapet.

Guds rikes ideal er å kunne kombinere det beste av begge disse typene. At vi kan lære å forvalte penger og tid smart, slik at mer av våre ressurser kan brukes på Jesusverdier som gjestfrihet, gavmildhet, og en udelt oppmerksomhet, eller enkelt og greit at vi sørger for et overskudd av tid og penger til Gud og naboen. «For hvor skatten deres er, der vil også hjertet deres være.»

Ønsker du for en periode å utforske hvordan du bruker pengene og tiden din - da er denne jesusdojoen for deg.

Frank Blais - "Sub cash register" (Flikcr Commons)

Frank Blais - "Sub cash register" (Flikcr Commons)

Praksis: Selge/Gi bort eiendeler, budsjettering av tid og penger.
Hvor: I Oslo et sted
Når: Mandag 24. april – 29.mai. Loppemarked lørdag 27. mai
Pris: 300 - 600 - 900 kr
(Betal det du mener passer ditt inntektsnivå).
Påmelding: sa@etterkristus.no

View Event →
Østmarkskapellet
Apr
6
to Apr 9

Østmarkskapellet

Foto: Sam Wennerlund (Flickr)

Foto: Sam Wennerlund (Flickr)

Med vinteren på hell og på god vei inn i påsken, trekker vi oss tilbake for å søke stillheten og naturen i Oslo-marka.

En halvtimes gange fra sivilisasjonen ligger Østmarkskapellet, et skogskapell med sengeplasser, kjøkken og peis – alt til rette for retreat.

Retreat er å trekke seg tilbake fra den til tider så støyende hverdagen, for å gi rom for stillhet, bønn, ettertanke og fordypning. 

Etter Kristus ønsker å legge til rette for mennesker med ulik erfaring med retreat skal kunne samles denne helgen. Derfor vil det alltid være åpent for å velge bort programposter, mulighet til å prioritere stillhet og tid alene eller å benytte den vakre naturen som omgir oss. 

Mange opplever at stillhet, og mer presist, taushet er en av de viktigste kjennetegn i en retreat. Måltidene vil derfor kunne nytes i taushet om det ønskes, eller i fellesskap med andre. En av dagene vil vi oppfordre til et døgn i taushet. Alle aktiviteter denne helgen er tilrettelagt for å kunne være stille.

Program:

 • Felles start på torsdagskvelden

 • Tidebønner og måltider

 • Undervisning

 • Gudstjeneste

 • Avslutning på søndagsettermiddag

Kost og losji er inkludert i prisen, og vi lager maten sammen.

Tid: Torsdag til søndag, 6.-9. april 2017.

Pris: 850,-

Maks. antall: 20 deltagere

Påmelding og spørsmål: Send en e-post til sa@etterkristus.no

 
View Event →
Digital detox (Online)
Feb
7
to Mar 14

Digital detox (Online)

Nå kan stort sett alle bli med på jesusdojo, enten du bor langt unna områder der det arrangeres jesusdojoer, eller om du av ulike ikke så lett kan komme unna hjemmefra, eller dere er en liten gruppe som vil samles hjemme hos noen og koble dere på i fellesskap. Nå starter vi opp online jesusdojo!

View Event →
Stille advent
Nov
23
to Dec 21

Stille advent

 • Lille Camino, Storsalen menighet (map)
 • Google Calendar ICS

Advent blir fort en kamp om tiden. Vi løper for å rekke julebord, juleavslutninger, julemesser, julekos, julemat - og ikke minst, før butikkene stenger, juleshopping. Det er leit at det har blitt en tid for fråtsing og stress, for tradisjonelt er advent en fastetid. Derfor ønsker vi å invitere deg til å gjøre plass til å stoppe opp, rette fokus og undre seg over mysteriet – Gud ble menneske.

I denne adventstiden vil vi holde ukentlige messer og gjøre daglige øvelser, og sammen finne ut hvordan juleforberedelsene kan bli en tid hvor vi rydder vei for det viktigste i livet. Hver onsdag i advent inviterer Storsalen, Fagerborg menighet og Etter Kristus til en jesusdojo vi kaller Stille advent.

Stille advent starter med messe kl. 18, en liturgi med bibellesning, bønn, stillhet og nattverd. Deretter følger et enkelt måltid. Undervisningen som følger etter måltidet inkluderer samtaler i grupper om erfaringene i ventetiden. Til undervisningen ønsker vi påmeldinger.

Velkommen til å ta advent tilbake!

Hvor: Lille Camino, Storsalen.

Når: Onsdager 23. nov – 21. des, kl. 18.00- 21.00.

Pris og påmelding til jesusdojo: 300,- (Men du betaler det du mener passer ditt inntektsnivå). Påmelding til mariab@storsalen.no eller ea@etterkristus.no

 

Foto: "The Manger" (1902) av Gertrude Kasebier 

Foto: "The Manger" (1902) av Gertrude Kasebier 

View Event →
Stillhet og tillit (Fullt)
Nov
1
to Nov 22

Stillhet og tillit (Fullt)

Half past bedtime (1922) av Bashford H. H. (Flickr Commons)

Half past bedtime (1922) av Bashford H. H. (Flickr Commons)

På denne jesusdojoen skal deltagerne praktisere stillhet på ulike måter, det være seg kontemplativ bønn, digitalt måtehold, tilbakeblikk, lystenning eller aktiv hvile, med tilhørende undervisning og refleksjon. 

På første samling deltar forfatter og «Sentrerende bønn»-guru, Hilde Sanden Bjønnes.

Alle deltagere får et rykende ferskt eksemplar av Hildes bok «Bakenfor ord og tanke», som gjennom dojoen blir lesestoffet vi tar utgangspunkt i for samtalene våre.

Sted: Trefoldighetskirken i Oslo
Tid: Fire tirsdager 1. nov til 22. nov kl. 18.30-21.30

Pris: 300 - 600 - 900 kr (du betaler det du mener passer ditt inntektsnivå). Prisen inkluderer ett eksemplar av boken «Bakenfor ord og tanke» (Publiseres i disse dager) av Hilde Sanden Bjønnes. 

Påmelding: Send navn og mobilnummer til sa@etterkristus.no

"Hvis dere vender om
og holder dere i ro,
skal dere bli frelst.
I stillhet og tillit skal deres styrke være".
— Jes 30,15

 

 
 
View Event →
Aktiv venting
Nov
26
to Dec 17

Aktiv venting

 • Lille Camino kafé - Storsalen (map)
 • Google Calendar ICS

Contemplation by Tjarko Busink (Flickr)  

Contemplation by Tjarko Busink (Flickr)

 

Adventstiden blir fort dager der vi løper for å rekke julebord, juleavslutninger, julemesser, julekos og ikke minst juleshopping. At adventstiden også er kirkeårets lille fastetid, er det færre av oss som har fått med oss, paradoksalt nok, for det er nettopp dette vi trenger i førjulsmylderet.

I denne julefasten vil vi gjennom enkle øvelser stoppe litt opp, søke Gud, og sammen finne ut hvordan juleforberedelsene kan bli en tid hvor vi rydder vei for Herren i våre liv.

I fasten renser vi bort noe, ikke i forakt for livets goder, men for at våre tanker og ord som så lett blir sløve skal skjerpes og gjenopprette sitt fokus. Vi avstår fra noe godt i påvente av noe bedre.

Vi vil forsøke å gjøre dette sammen; å åpne oss for julens mysterium, gjennom undervisning, bibellesning og bibelmeditasjon, samtale og daglige fasteeksperimenter. Asle Dingstad vil være med å introdusere oss for julefasten.

Hvor: Lille Camino i Storsalen menighet
Når: Torsdager 26. nov – 17. des, kl. 18.00- 21.00
Pris: Vanlig: 700 kr. Lav: 400 kr. Høy: 1000 kr
(Betal det du mener passer ditt inntektsnivå).

Påmelding: sa@etterkristus.no

View Event →